ACT

ACT

ACT staat voor Acceptatie en Commitment Therapie. Maar eigenlijk noem ik het zelf liever training en geen therapie. Ik ben ook geen therapeut, maar een coach.

Met ACT kijken we vooral hoe je je leven zinvol kunt leven, leven naar jouw waarden, ook al hebben we soms negatieve gedachten, gevoelens, emoties en ervaringen. Het gaat er bij ACT niet om dat je controle krijgt over al die gedachten, gevoelens, emoties en ervaringen, dat je je per se goed en fijn moet voelen, dat alles lukt, dat we altijd maar gelukkig zijn. Soms horen die gedachten, gevoelens, emoties en ervaringen ook gewoon bij het leven. Eigenlijk is het heel normaal.

Binnen ACT zeggen we dat die negatieve gedachten, gevoelens, emoties en ervaringen ook niet weg hoeven. Wel kun je leren er wat meer afstand van te nemen. Want al die gedachten die we soms hebben zijn vaak ‘alleen maar gedachten’ en soms ook helemaal niet waar. Terwijl we ons daar wel naar gedragen.

Hoe zou het zijn wanneer je wat meer los kunt komen van die negatieve gedachten, gevoelens, emoties en ervaringen of misschien wel los van de zelfbedachte regels zodat je je kunt richten op wat echt belangrijk is voor jou?